Houbaření a lesní plody
 
 
 
 
   
 

FOTOGALERIE

 
 
PDF Tisk Email

Houbaření

Když budete dobře hledat...

Letecký pohled na oblast Sejcí Vám podá důkaz toho, čeho jste si všimli již při příjezdu na naše chatky. Všude dokola kromě řeky samé lesy! Znamená to nejen ticho, ale i krásný vzduch a bezprašnost. Vás možná bude zajímat, že nasbírat si houby do polévky znamená i uprostřed léta "vycházku" zhruba 50m od chatky. Nejde o metaforu nebo nadsázku, to je opravdu realita. Samozřejmě, jen pokud rostou.

V okolí naleznete nejen běžné druhy hub jako pravé hřiby, suchohřiby, babky, holubinky, lišky a klouzky, ale také vzácnější houby jako například syrovinky, kozáky a křemenáče. Sami se nestačíme divit, co hub okolní lesy poskytují a to navzdory občasným nájezdům houbařům. Naše chatky mají výhodu, že autohoubaři parkují vesměs u Zadní Hluboké, takže lesy poblíž zátočiny s chatkami zůstávají mimo jejich dosah. A protože houby je příjemné nejen hledat, ale i jíst, díky slušně vybaveným kuchyňkám si večer můžete i skvěle pochutnat.

Lesní plody

Lesní plody

Mimo hub jsou zdejší lesy bohaté i na plody, takže pokud přijedete v srpnu, můžete se těšit i na borůvky či maliny. A co si budeme namlouvat - uvařit si čerstvé borůvkové knedlíky z právě natrhaných borůvek je úplně jiná liga než ohřívání mražených polotovarů. Zkuste to aspoň jednou!

  • 0,5 kg hrubé mouky
  • půl droždí (2 dkg)
  • 0,25 l mléka
  • 1 polévková lžíce krystalového cukru
  • 1 vejce
  • sůl
  • 0,5 kg borůvek
  • strouhaný tvaroh
  • 10 dkg rozpuštěného másla
  • moučkový cukr
  • zakysaná smetana

Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, přilijeme 3 lžíce vlažného mléka, zasypeme lžící mouky a necháme vykynout. V míse promícháme mouku se solí, přidáme vejce, kvásek, mléko a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Těsto rozválíme a nakrájíme na čtverečky. Do středu každého čtverečku dáme lžičku borůvek a pečlivě zabalíme. Knedlíky necháme chvíli kynout a pak vaříme v páře nebo v mírně osolené vodě asi 6 minut. Po uvaření propícháme vidličkou. Na talíři je sypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Můžeme ozdobit smetanou. A pokud jste borůvek nasbírali opravdu hodně, můžete si knedlíky namísto tvarohem polít omáčkou, kterou uděláte tak, že rozmixujete sladkou šlehačku, dva pacholíky a borůvky. Dobrou chuť!

 
 
 
Kontakty | Dárkový poukaz | Tip na ubytování v Orlických horách | Hostováno u PORCUS ČR