HoubařeníLetecký pohled na oblast Sejcí Vám podá důkaz toho, čeho jste si všimli již při příjezdu na naše chatky. Všude dokola kromě řeky samé lesy! Znamená to nejen ticho, ale i krásný vzduch a bezprašnost. Vás možná bude zajímat, že nasbírat si houby do polévky znamená i uprostřed léta "vycházku" zhruba 50m od chatky. Nejde o metaforu nebo nadsázku, to je opravdu realita. Samozřejmě, jen pokud rostou. V okolí naleznete nejen běžné druhy hub jako pravé hřiby, suchohřiby, babky, holubinky, lišky a klouzky, ale také vzácnější houby jako například syrovinky, kozáky a křemenáče. Sami se nestačíme divit, co hub okolní lesy poskytují a to navzdory občasným nájezdům houbařům. Naše chatky mají výhodu, že autohoubaři parkují vesměs u Zadní Hluboké, takže lesy poblíž zátočiny s chatkami zůstávají mimo jejich dosah. A protože houby je příjemné nejen hledat, ale i jíst, díky slušně vybaveným kuchyňkám si večer můžete i skvěle pochutnat. Lesní plodyMimo hub jsou zdejší lesy bohaté i na plody, takže pokud přijedete v srpnu, můžete se těšit i na borůvky či maliny. A co si budeme namlouvat - uvařit si čerstvé borůvkové knedlíky z právě natrhaných borůvek je úplně jiná liga než ohřívání mražených polotovarů. Zkuste to aspoň jednou!
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, přilijeme 3 lžíce vlažného mléka, zasypeme lžící mouky a necháme vykynout. V míse promícháme mouku se solí, přidáme vejce, kvásek, mléko a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Těsto rozválíme a nakrájíme na čtverečky. Do středu každého čtverečku dáme lžičku borůvek a pečlivě zabalíme. Knedlíky necháme chvíli kynout a pak vaříme v páře nebo v mírně osolené vodě asi 6 minut. Po uvaření propícháme vidličkou. Na talíři je sypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Můžeme ozdobit smetanou. A pokud jste borůvek nasbírali opravdu hodně, můžete si knedlíky namísto tvarohem polít omáčkou, kterou uděláte tak, že rozmixujete sladkou šlehačku, dva pacholíky a borůvky. Dobrou chuť! |